Updated 1.1.2019 CONTEST TAKTIK
Jeg vil prøve at beskrive hvordan jeg arbejder før, under og efter en af de gode Contester. Følgende punkter vil jeg gennemgå:
Hvilken Contesttype Stationsopbygningen Forberedelserne Strategien I kampens hede Efterbearbejdning
Hvilken Contesttype er du?
Du kan dyrke radiosport på mange forskellige måder og jeg er sikker på der ikke er to amatører som bruger nøjagtig de samme metoder og har de samme forventninger til Contester. Jeg har prøvet at dele det op i nogle kategorier for at give et lille indtryk af forskellene i deltagernes "typer".
THE OLD FASHION WAY - Du har din radiostation og du har blyant og papirlog. THE NEW WAY SIMPLE - Du har din radiostation og du har en computerlog. THE NEW WAY ADVANCED - Du har din radiostation og du har din computer som styrer radio, afsendelse, rotor og andet udstyr. THE PROFESSIONAL WAY - Du har flere radioer med computerstyring af alt udstyr inklusiv Clusteropkobling og internet.
Der er selvfølgelig flere muligheder, men de ovennævnte kan vel groft siges at dække det meste.
Ofte starter du med at køre contest i den øverste gruppe - du skal lige prøve at se hvad det er for noget og hvordan du afvikler QSO'er og rapporter. Er du vant til at arbejde med computer er der ikke langt til næste skridt hvor du taster direkte ind i det contestprogram du har valgt at anvende. En stor lettelse af arbejdet da de fleste programmer kan levere en færdig fil (som regel Cabrillo format) som simpelthen er klar til at sende til arrangørerne. Hvilket program du anvender er op til dig. Måske har du allerede et logprogram som kan bruges til contester og ellers er der mange derude at vælge mellem. Jeg bruger UCXLog.
Efterhånden som du bliver bidt af contester stiger dine ambitioner og du anskaffer måske udstyr til at styre afsendelse af rapporter og mere avanceret radiostyring så du efterhånden styrer det hele fra computeren. Her er der mange forskellige muligheder så der er nok at gå i gang med for en eksperimenterende amatør :o)
Stationsopbygningen
For at køre contest har du brug for noget udstyr og fordi der er forskellige kategorier at deltage i er der forskellige behov.
Jeg har nu følgende udstyr at vælge mellem:
- Ten Tec Eagle 599AT 100W.
- Elecraft K3 med ATU 100W.
- 20 meter lang trådantenne hængt op som inverted-L med en magnetbalun og dækker 10M-160M med skiftende SWR.
- Diamond BB7V vertikal 2-30MHz transportabel med skiftende SWR.
- Lenovo computer X61s med Logprogrammet UCXLog hvor jeg taster ind og som får frekvensen fra radioen.
Det medfører at jeg som regel deltager i kategorien Low Power All Band og det fungerer fint for mig THE NEW WAY SIMPLE. Mit normale setup er:
- Antenne 20mtr wire Inv-L up 12mtr
- Transceiver Ten Tec Eagle 599 100W (eller Elecraft)
- CW Paddle
- PC med logprogram UCXLog og frekvensaflæsning fra radio
Jeg er ikke en erfaren contester og jeg kan endnu ikke overskue at lade computeren styre hvad jeg sender - det skal der simpelthen mere øvelse til. I stedet for at automatisere har jeg valgt at vedligeholde og udvikle min brug af paddle og, ikke mindst, at forberede mig mere strategisk til contesterne. Det kan du læse mere om længere nede.
Den mere erfarne contester lader computeren styre radiostationen og afsendelse af rapporter samt visning af en masse data på skærmen. Her er det nødvendigt med forskellige interface mellem computeren og radiostationen og der findes mange slags bokse som kan klare det. MicroHam er et populært mærke og bruges af mange amatører. Også SignaLink har flere populære modeller at vælge mellem. På dette link er der en udmærket sammenligning af nogle forskellige interfaces.
Forberedelserne
At forberede sig til en contest kan godt give lidt udfordringer. Der er forskellige ting at tænke på, som f.eks:
- Radioudstyr og antenner samt computere og styrebokse og iøvrigt alt hardware.
- LOGprogram opdateres og indøves.
- Radiorummet indrettes så man kan holde til at sidde der under hele testen.
- Proviant - Energidrikke, chokolade og frugt til de små timer.
- Opsætte mål og lægge en strategi for at nå målene.
- Aftaler med familien om tidspunkter så du ikke forstyrres hele tiden.
- Få noget frisk luft lige inden contesten starter så du er klar.
Strategien
Det jeg finder spændende ved forberedelserne til en contest er at prøve at lægge en god strategi for hvordan jeg gerne vil have den forløber. Der er flere faktorer som spiller ind for et godt udfald og her er nogle ideer som du kan bruge:
- Studere reglerne for contesten - især pointfordelingen
- Udbredelsesforhold for den aktuelle weekend
- Studere tidligere års resultater af denne bestemte contest og gerne logs fra deltagerne
- Tidsplan for hele contesten med hviletider indlagt
I nogle contester er der specielle regler og der kan være bestemte måder at tildele point. For eksempel kan det give ekstra point at køre på de lave bånd og det kan give ekstra point at kontakte bestemte områder. Du skal have med i dine overvejelser om dine antenner egner sig til de lave bånd så du måske skal gøre en ekstra indsats der og på den måde forøge dit slutresultat. Eller måske det kan fortælle dig at dine chancer er bedre på de høje bånd og du derfor vælger en kategori herefter.
Det er en rigtig god idé at undersøge frekvensforudsigelserne og udbredelsesforholdene for den aktuelle weekend. Dette kan være en hjælp til at finde ud af om du måske skulle satse på et godt resultat som Single Band i stedet for et skuffende resultat på All Band. Du kan finde flere hjemmesider om udbredelsesforhold og jeg benytter bl.a. VOACAP. Det er ikke et helt enkelt emne at studere udbredelsesforhold, men der har været flere gode artikler i bladet OZ ligesom der er tonsvis af artikler på internettet om emnet.
Studere tidligere års forløb af contesten er et spændende arbejde som kan tage ret så lang tid. Start med at downloade så mange deltagerlogs som muligt - helst de deltagere med høje score i samme kategori som du har valgt at deltage i, men også topscore loggene. Det er bedst med logs fra deltagere med QTH nær den QTH du vil bruge, men ikke strengt nødvendigt. De oplysninger du skal bruge fra loggene er Frekvens og Tidspunkt for aktivitet. Herudfra kan du lave dig en statistik over hvornår der er mest aktivitet på de enkelte bånd og hvornår der ikke er meget trafik overhovedet.
En tidsplan for contesten er god at have men kan være svær at lave og kan næsten aldrig overholdes fuldt ud.
Til min deltagelse i CQ WW WPX CW Contesten i 2012 havde jeg brugt lang tid på at lave en brugelig tidsplan. Ud fra forudsigelserne for udbredelsesforholdene og efter råd fra OX3KQ Jesper om mulighederne fra Grønland valgte jeg at satse på Single Op, Low Power, Single Band 20M. Jeg hentede omkring 50 af de offentlig tilgængelige logs fra 2011 contesten og sammenlignede dem i forhold til aktivitetstidspunktet og QSO-raten på 20M. Det viste sig meget hurtigt at der var stort sammenfald i hvilepauserne for operatørerne og derfor gav det en rigtig god pejling på hvordan tidsplanen kunne opbygges. Ud over de strategiske overvejelser var der også de praktiske. Radiostationen jeg sad på ligger oppe i bjergene og der er ikke mulighed for overnatning eller større forplejning, så det skulle selvfølgelig også passes ind i planen at jeg skulle ned i byen for at spise ordentlig mad - en tur på ca. 30 minutter hver vej.
Min enkle plan var aktivitet: 00-08 + 10-18 + 19-03 + 10-16 + 18-00 = 36 timer med en lang 7 timers sovepause søndag morgen.
Du kan se på billedet herunder hvordan planen blev tilrettet under selve testen. Flere af de små pauser som ses, blev brugt til simpelthen at sove en times tid på grund af lav aktivitet eller dårlige forhold. Jo stejlere kurven på billedet er des højere er QSO-raten og pointindtjeningen.
En tidsplan er god at have og jeg er sikker på den var med til at give mig min rekord i 2012
I kampens hede
Afviklingen af contesten er jo højdepunktet og dét det hele drejer sig om. Når contesten er i gang gælder det om at koncentrere sig og være opmærksom på hvad der sker på båndene. Du har lagt en strategi og du har en tidsplan at køre efter, så det behøver du ikke koncentrere dig specielt meget om. Nu gælder det om at skrabe QSO'er sammen og helst så hurtigt som muligt.
Der er forskellige metoder til forskellige resultater
Vær den første på båndet for multipliers, som LP,
vær på det bånd med størst aktivitet for hurtig rate, med HP
Efterbearbejdning
De første contester hvor jeg deltog brugte jeg efterfølgende en del tid på gennemsyn af log for at rette eventuelle fejl. Det har jeg dog nu helt opgivet fordi jeg ikke tror at jeg kan finde fejl - forstået på den måde, at jeg jo ikke kan huske noget om de enkelte QSO'er og sætter min lid fuldstændig til, at hvad jeg hører under testen er det der skal stå i loggen.
Man kan bruge mange timer på opslag på nettet og man kan endda få programmer til at gennemgå loggen for at finde tvivlsomme kaldesignaler, men jeg syntes at loggen skal føres under testen og ikke bagefter.
Hvorfor Contest?
Det er et godt spørgsmål, men det enkle svar er: For SJOV
En Contest er et spil hvor du engagerer dig i at opnå et så godt resultat som muligt eller hvor du er med bare for at få nogle timers sjov - nogle timers "SUS". En Contest kan være opbygget på samme måde som et computerspil og testen indeholder nogle af de samme momenter som computerspillet.
|
OZ1BII - OU2I - 5P2I - XP2I -
Mail til mig - Alle informationer på disse sider gives uden nogen form for garanti af rigtigheden og er kun beregnet
til almindelig information. Jeg skriver om mine oplevelser som radioamatør, om mine stationer
(Ten-Tec Argonaut 509 5W, Ten-Tec Century 21, Ten-Tec Triton 540, Yaesu FT-450, Ten-Tec Eagle 599) og antenner (LW, W3DZZ dipol og 3 element
Hygain 10-15-20 samt diverse trådantenner) og byggeprojekter. Best 73 de OZ1BII -
|
|
|