|
Mine Transceivere |
Updated 1.1.2019 |
I efteråret 2012 blev jeg fristet over evne og gav mig selv en Elecraft K3. Transceiveren som roses op i skyerne overalt og er berømt for sin robusthed og deltagelse i mange DX-peditioner. Der var en brugt til salg på brugtgrej.dk og efter kort betænkningstid slog jeg til.
Den model jeg købte har 2 modtagere, Antennetuner, 100W PA, 400Hz 8-pole filter, 6KHz + 2,4KHz filtre, RF i/o modul og Digital Voice recorder.
Jeg ved ikke nøjagtig hvor gammel den er. Det kan være svært at afgøre ud fra serienummeret (2334) og sælgeren vidste det ikke, men det bedste bud jeg er nået frem til er ca. december 2008 (da er s/n 2362 produceret).
K3'eren er virkelig en superstation med en modtager som siger spar-to til alle de andre radioer jeg har prøvet (Yaesu 450 og 1000, Kenwood TS950 m.fl.) og overgår nok også min Ten-Tec på visse punkter, da den har lidt flere indstillingsmuligheder.
Da jeg ikke er tekniker og jeg ikke er velbevandret ud i tekniske specifikationer vil jeg undlade at komme med tal så det er en ren subjektiv vurdering. Her på Elecrafts hjemmeside er der en sammenligningstabel hvor du kan se nogle tal. Første gang du får fat i en K3'er er du ikke i tvivl om at den er godt bygget og beregnet til mange års brug. Betjeningen er meget overskuelig og det store display viser en masse brugbare informationer så du hele tiden kan se hvad den laver. De knapper du bruger mest er også lettest tilgængelige og de er ikke så små at det bliver svært at bruge dem.
Dagligdags brug lærer man hurtigt men der er også en konfigurationsmenu hvor du stort set kan programmere din radio som du ønsker den skal virke. Der er et hav af indstillinger for at optimere modtageren til lige netop dit brug og du kan f.eks. programmere hvordan lyden skal sendes til de forskellige audio-udgange, hvordan den indbyggede morsenøgle skal vægte tegnene, hvor meget forstærkning der skal tilføjes når du indkobler et filter, hvor zero-beat skal være og mange mange flere ting. Her er der virkelig noget at gå i gang med for den eksperimenterende.
Min erfaring med Elecraft og Ten-Tec er, at de begge er superstationer når det drejer sig om CW (og det er jo det eneste jeg har prøvet). Jeg benytter begge stationer med lige stor glæde og hvad Elecraft har i modtageren har "Ørnen" til gengæld i "Silk smooth Break-in" som er en fryd at arbejde med.
November 2011 kom min Ten-Tec Eagle 599AT hjem fra USA.
Hvordan er den så at bruge?
Betjeningen er ganske enkel. Den har ikke mange knapper, men der er dem man har brug for til en hurtig indstilling. Jeg kan bedst li radiostationer uden en hel masse indstillinger som jeg alligevel ikke bruger til noget. Jeg kører kun CW og bruger en paddle så Eaglen passer mig rigtig godt.
Knapperne har en dobbeltfunktion som skiftes med FNC knappen og justeres med Multi knappen. De funktioner man anvender mest er også dem man lettest kommer til.
Når jeg er i gang på et bånd, er det faktisk kun VFO'en samt BW/PBT og AF/RF Gain knapperne jeg bruger. De sidder godt placeret og er nemme at komme til.
Modtageren virker rigtig godt. Når man lige har fået RF-gain indstillet så den passer til båndet er det fantastisk så meget man kan høre. RF-gain skal sættes rimeligt lavt på de fleste bånd. Herefter bruger jeg mest BW og VFO.
Senderen kan levere 100W og det er et godt rent signal som flere gange i Pile-Ups bevirker at jeg er kommet igennem efter ganske få forsøg. Det kan ikke skyldes effekten og heller ikke min antenne som jo ikke er speciel ;o)
En anden god ting er den lille størrelse samt den lave vægt. Den er nem at medbringe som håndbagage i ethvert fly og det benytter jeg mig jo også af >
Hvis du har spørgsmål omkring stationen er du velkommen til at skrive.
Her kan du se min PalmRadio paddle som er fastgjort under radioen. Det er en smart lille mini-paddle som ikke fylder noget på bordet og som er let at have med når stationen transporteres rundt til mine forskellige lokationer.
Yaesu FT-450 startede jeg med i 2011. (Den har nu fundet en ny glad ejer på Færøerne :o)
Link til Ten-Tec:
TEN-TEC Amateur Radio Equipment TEN-TEC America's best and oldest manufacture of Commercial and Amateur radio equipment designed to provide the highest performance and greatest ease of use. Ten-Tec products set the standard for real world performance in the most rigorous and demanding applications.
1975 - 1985
Min første HF-station købte jeg ved OZ4SJ, Svend Aa. Jensen i Valby. Og jeg var selv i hovedstaden for at afhente den ;o)
OZ4SJ importerede Radioamatørudstyr fra Amerika; som f.eks. Heathkit, Drake og Ten-Tec.
Det var i 1975 og jeg havde brugt lang tid på at besøge forskellige forhandlere og se hvad udstyr der var at vælge imellem. Der var begyndt at komme Transceivere med transistorer i PA-trinnet så jeg var ikke interesseret i at få en med rør. Det betød at der ikke var så mange modeller at vælge imellem.
Til gengæld var der flere forhandlere dengang og jeg var rundt i flere butikker her i Syd/midt Jylland og Fyn for at se på varerne.
En af de Transceivere jeg var meget interesseret i var en Atlas 350-XL All solid state SSB/CW Transceiver 350Watt 10-160m Full-QSK som kunne skaffes af OP Electronic i Nykøbing F. men den var for dyr for mig.
Andre muligheder var HeathKit byggesæt som var meget populære men svære at skaffe i Danmark. Der var en meget solgt model SB-102 SSB Transceiver som kostede 5.900,- Kr (Leveret gennem OZ4SJ) og der var den nye model SB-104 Single Sideband Transceiver som var noget dyrere. Heathkit lavede også en Low Cost model HW-101 5-Band SSB-CW Transceiver men den havde ikke fuld break-in og den havde rør i PA-trinnet.
Da jeg udelukkende var interesseret i CW faldt min interesse hurtigt på Ten-Tec som havde et godt omdømme og allerede dengang var på forkant med transistorteknikken samt berømte for deres perfekte QSK (ægte fuld break-in som ikke findes bedre ;o)
Det blev til at min pengepung begrænsede mig og jeg bestilte en Ten-Tec Argonaut 509 hos Svend Aage og den kostede mig omkring 2.900,- Kr. - vel at mærke afhentet i Valby. Det blev min første station som jeg kørte utallige QSO'er med indtil 1978 hvor jeg købte en Triton IV 540.
Du kan læse om Transceiverne herunder.
|
Mine tidligere Transceivere
|
Min første station som jeg var meget glad for. Den havde en rigtig god modtager og så havde den diodeskift i stedet for relæskift ved sender/modtager (QSK). |
Ten-Tec Argonaut 509 Min første radioamatørstation Første QSO den 19. december 1975 [DM4ZEB] Sidste QSO den 16. juli 1978
HF Transceiver Frekvensområde 10-80meter Modulationstyper CW/USB/LSB Frekvens Stabilitet <100 Hz @ 10.5 til 14 VDC Følsomhed <0,5 µV ved 10 dB S+N/N Selektivitet 2,5KHz v. 6dB single conversion: IF at 9 MHz Antenne impedans 50 Ohm Sendeeffekt 3 Watt Out CW QSK - Som bare virker! |
|
Ten-Tec Century 21 Model 570 Min anden radioamatørstation Første QSO den 18. juli 1978 [F6DYF] Sidste QSO den 10. september 1978
HF Transceiver Frekvensområde 10-80meter Modulationstyper CW/SSB Frekvens Stabilitet <10 Hz @ 10.5 til 14 VDC Følsomhed <1 µV ved 10 dB S+N/N Selektivitet 0,5 / 1,0 / 2,5 KHz Direct conversion receiver Antenne impedans 50 Ohm Sendeeffekt 30 Watt out CW QSK |
Denne station havde jeg kun i ganske kort tid. Modtageren kunne simpelthen ikke bruges, den kunne slet ikke følge med Argonaut modtageren. |
|
Dette var en rigtig lækker lille station som jeg frem til juli 1982 kørte mere end 6000 QSO'er med. Efter 1982 blev det kun til meget få (Computeren havde taget interessen ;o) |
Ten-Tec Triton IV 540 Min tredie radioamatørstation Første QSO den 12. september 1978 [OZ2QK] Sidste QSO 29. oktober 1985
HF Transceiver Frekvensområde 10-80meter Modulationstyper CW/SSB Frekvens Stabilitet <10 Hz @ 10.5 til 14 VDC Følsomhed <0,3 µV ved 10 dB S+N/N Selektivitet 2,4KHz v. 6/60dB Single conversion: IF at 9 MHz Dual-gate MOSFET RF stage and MC1496 mixer Antenne impedans 50 Ohm Sendeeffekt 100 Watt Out CW QSK - Det berømte Ten-Tec som virker! |
|
Ten-Tec Antennetuner model 247
Og så havde jeg en antennetuner til min Triton station så jeg kunne benytte en LongWire antenne. Den blev også brugt sammen med en 80/40 meter dipol.
Der var ingen instrumenter i tuneren for det var ikke nødvendigt fordi Triton havde et indbygget SWR-meter. Jo jo, det var skam en de-luxe station ;o)
|
|
|
|
Yaesu FT-450
Min fjerde radioamatørstation Første QSO den 11. september 2011 [5B9CKV]
HF Transceiver Frekvensområde 160-6 meter Modulationstyper CW/SSB/AM/FM Frekvens Stabilitet ±1 ppm/hour v.25°C Følsomhed <0,25 µV ved 10 dB S+N/N Selektivitet 2,2KHz v. 6/60dB Antenne impedans 50 Ohm Sendeeffekt 5-100 Watt
|
|
|
OZ1BII - OU2I - 5P2I - XP2I -
Mail til mig - Alle informationer på disse sider gives uden nogen form for garanti af rigtigheden og er kun beregnet
til almindelig information. Jeg skriver om mine oplevelser som radioamatør, om mine stationer
(Ten-Tec Argonaut 509 5W, Ten-Tec Century 21, Ten-Tec Triton 540, Yaesu FT-450, Ten-Tec Eagle 599) og antenner (LW, W3DZZ dipol og 3 element
Hygain 10-15-20 samt diverse trådantenner) og byggeprojekter. Best 73 de OZ1BII -
|
|
|
|
|