2015 IOTA EXpedition til øen EU-172 ENDELAVE
Denne gang har jeg valgt Endelave. En lille Ø i EU-172 gruppen som har været aktiveret tidligere, men det er hvad jeg kan få arrangeret nu.
Jeg medbringer min Elecraft K3 radio samt Lenovo X301 computeren med UCXLog programmet - helt nyt opdateret. Antennen er min Diamond BB7V og desuden har jeg medbragt en 10m glasfibermast med en wire fra toppen og ned til en stor spole i bunden. Hertil er der en magnetbalun MTFT 9:1 så nu kan jeg så prøve hvilken der giver bedste resultater. Overnatning sker i campingvogn og højden hvor jeg befinder mig er ca. 2 meter over havet.
Det blev en fugtig omgang. Det regnede og blæste da jeg ankom så jeg blev godt våd inden Diamond antennen var på plads Og jeg kunne indrette mig i Campingvognen.
Testen startede klokken 14 DNT og jeg fik hurtigt kørt en håndfuld af de store stationer. Efter en timestid gik det noget langsommere og jeg prøvede med at kalde CQ et stykke tid. Det gav nogle enkelte men de kom kun langsomt i loggen. Jeg tog en pause fra radioen og gik en tur langs stranden. Nu var det blevet tørvejr og da jeg kom tilbage ville jeg prøve med den hjemmefabrikerede 10m glasfibermast. Som tænkt så gjort. Efter en halv time stod den på plænen foran campingvognen. Det var lidt spændende at se om det gav mere kontakter. Det eneste bånd hvor den viste sig at give bedre signal var på 20m og selv her var det sløjt. Ved klokken 22.30 DNT blev jeg enig med mig selv om at det nok var bedst at tage antennen ned inden blæsten tog til for natten, og det var nok godt for hold fast hvor det blæste og regnede om natten. Det blev en kold og våd oplevelse og resultatet blev også kedeligt.
IOTA EXpedition til øen EU-172 ÅRØ - 2012 og 2014
Man er nødt til at tage med færgen for at komme til øen ÅRØ (EU-172 ARO). Det er dog ikke noget problem da den sejler hver time og det er kun når solen står højt på himlen at man kan komme til at vente på den næste færge fordi der ikke er plads.
Jeg valgte at deltage i dette års IOTA contest som en EXPEDITION station og havde lejet mig ind hos en venlig "Bed and Breakfast" udlejer på øens vestlige side.
Da der ikke var andre lejere i huset havde jeg det hele for mig selv og det var meget behageligt. Jeg kunne indrette mig i fællesopholdsstuen på 1. sal med en herlig udsigt og med et 20 meter langt antennekabel ud af vinduet.
Huset ligger lige bag ved højvandsdiget, så det var ret naturligt at placere antennen på dette dige. Jeg havde lavet en "antennemast" bestående af en 1½ meter hegnspæl i træ samt 3 barduner med "pløkker". Spidsen af hegnspælen kom ca. 15 centimeter ned i jorden og bliver spændt op med de tre barduner så den stod rimelig fast.
På masten monterede jeg min Diamond BB7V vertikale teleskopantenne som består af 5 stk 1½ meters sektioner som trækkes ud af hinanden og klikkes fast. Der monteres en stor spole i bunden og så er den klar. Der skal ikke benyttes radialer og standbølgeforholdet holder sig under 2:1 på alle bånd 2-30 MHz.
Meget enkel antenne som dog er fyldt med kompromisser og derfor også har en begrænset effektivitet.
Stationen kunne jeg montere i et fællesrum på 1. salen, og som du kan se på billedet var der en skøn udsigt mod syd-sydvest.
Radioen er min Ten-Tec Eagle som er lille og ikke vejer meget. Jeg har en aluminiumskuffert hvor radio, strømforsyning og computer samt morsenøgle og ledninger kan ligge i. Den vejer ca 10 Kg ialt så det er dejligt nemt at have med.
IOTA HF Contest 2014
Ligesom i 2012 tog jeg min radio og antenne med til Årø for at deltage i kategorien "Island DXpedition". Den eneste forskel fra 2012 var at jeg denne gang brugte min Elecraft K3 i stedet for Ten Tec Eagle.
Jeg nåede heldigvis at få monteret antennen inden det begyndte at regne. Som det kan ses på billedet, styrtede det ned et par timer lørdag lige i starten, og der kom kraftigt tordenvejr så jeg måtte tage en pause. Heldigvis klarede det op hen på eftermiddagen og det dårlige vejr kom først igen søndag da testen var slut.
Det gik rimeligt godt lørdag aften hvor jeg fik kørt en del flere end i 2012. Dog havde jeg svært ved at få multipliers da de stationer jeg kaldte ikke kunne høre mig eller ikke kunne få fat i kaldesignalet. Mange skulle have gentaget det der 5P-kaldesignal, så det gik faktisk bedst når jeg kørte RUN. Problemet er bare at RUN ikke giver samme antal multipliers som S&P.
Som du kan se herunder fik jeg kørt godt 130 flere QSO'er som i 2012, men slet ikke så mange multipliers og slet ikke så godt et slutresultat. Så jeg har slappet for meget af med RUN's :o) Jeg kørte Hans Jørgen OZ7BQ/P på to bånd (EU-172 Barsø) og OZ0FR samt tyske besøgende OZ/DL1JRM og OZ/DL5CW. Derudover hørte jeg ikke andre OZ'er.
2012 Efterskrift:
Nu har jeg set resultaterne fra RSGB og kan sammenligne med de forskellige DXpedtioner som opererede under de samme forhold (altså man medbringer alt udstyr selv). Og jeg kan se at min antenne alligevel har gjort et udmærket stykke arbejde da jeg har en del flere Multipliers end mange andre. Men har det noget med antennen at gøre?
Jeg fik godkendt 296 QSO og 89 Multipliers som gav 241.190 point.
OZ7BQ/P var på Mandø med sin 100W station og "et par dipoler" som han skriver. Hans Jørgen fik kørt 164 QSO'er mere end mig, men 10 multipliers mindre. Det gav ham knap 280.000 point.
OZ/DL6MHW, som kørte fra Bornholm, fik 212 flere QSO (508) men 31 færre Multipliers og derfor 197.000 point.
SV1RP/P har 214 flere Q's (510) men kun 28 Multipliers og det gav knap 87.000 point.
Mit score må jeg ha opnået ved at køre IOTA-stationer. IOTA stationer gav 15 point hvor andre stationer gav 5 point og IOTA-stationer var multipliers. Jeg tror det skyldes at jeg ikke lå på den samme frekvens og kaldte CQ - altså at jeg ikke kørte "RUN" men meget mere "S&P".
Det er den konklusion jeg kan komme frem til. Og det er jo interessant syntes jeg
Har du en anden konklusion hører jeg meget gerne om den ! Se resultater her
RSGB IOTA Contest 2012 Link til score 2012
Det var jo testen jeg kom for og hvordan gik det så?
jeg var klar til at starte klokken 12:43 UTC hvor jeg kørte min første QSO som var på 15M med LO2F (LU), så det lovede jo godt. Klokken 13:20 kørte jeg 5P5CW/P (EU172) og vi havde QSO på 10/15/20/40 meter i løbet af testen.
OZ4FF (EU030 Bornholm) mødte jeg på 40M og OZ/DL2SWW (EU125 Rømø) på 80M og OZ7BQ/P (EU125 Mandø) på 40M.
Her kan du se min QSO-oversigt fra LOG-programmet:
Det var et magert resultat og det har helt klart noget med antennen at gøre. Den er ikke særlig effektiv.
Men jeg kunne sikkert have trukket lidt flere på 20 meter som åbenbart var det bånd hvor der var mest aktivitet.
Det blev til lige godt 300 QSO'er i løbet af de ca. 15 timer jeg var aktiv. 20M og 40M var de to bånd hvor det gik bedst og det var også de to bånd som gav flest multipliers.
Jeg fik kørt et par nye entities:
TO2U (St Pierre & Miquelon NA-032)
RI1ANF (South Shetland Islands AN-010)
Jeg hørte nogle Japanske, Kinesiske, Australske og New Zealandske stationer, men mit signal var ikke godt nok til at de kunne høre mig. (sådan er det jo at køre LP :o)
Som jeg skrev i starten gik det meget langsomt med at få forbindelser. Det meste af tiden kørte jeg S&P men der var et par perioder på 40 og 20 meter hvor jeg kaldte CQ. Det gav dog ikke de store resultater.
Alt i alt var det en kedelig test for mig og jeg skal måske bruge lidt mere tid på antennen næste gang jeg tager afsted på en EXpedition.
Det var sjovt at prøve og jeg skal helt sikkert prøve igen en anden gang.
|
OZ1BII - OU2I - 5P2I - XP2I -
Mail til mig - Alle informationer på disse sider gives uden nogen form for garanti af rigtigheden og er kun beregnet
til almindelig information. Jeg skriver om mine oplevelser som radioamatør, om mine stationer
(Ten-Tec Argonaut 509 5W, Ten-Tec Century 21, Ten-Tec Triton 540, Yaesu FT-450, Ten-Tec Eagle 599) og antenner (LW, W3DZZ dipol og 3 element
Hygain 10-15-20 samt diverse trådantenner) og byggeprojekter. Best 73 de OZ1BII - Videoredigering www.abmedia.dk
|
|
|